De kleur van 2018 is...

Sterker nog, er heerst grote verdeeldheid alom. Wie bepaalt welke kleur ik mooi moet vinden? De Nederlandse verfindustrie heeft ‘Heart Wood’ gekozen. Interieurstylisten van RTL Woonmagazine zweren bij donkergrijs en de mode-industrie kleurt 2018 met kleurpaletten waar iedereen wel iets van zijn of haar gading vindt. En toch worden wij ongemerkt beïnvloed.

‘Een dramatisch provocerende attente paarse tint’

Toonaangevend
Wereldwijd zijn er instituten die een trendsettende kleur benoemen op basis van wat designers, productontwikkelaars en trendwatchers als dé kleur van het jaar naar voren schuiven. Een gerenommeerd kleurinstituut is het Pantone Color Institute in Carlstadt, New Jersey Amerika. Autobestickeren.com volgt de kleuradviezen van dit instituut beslist niet blindelings, maar het blijft ergens toch wel ‘hangen’.

Emotie van kleur
Het Pantone Color Institute is een adviesdienst binnen Pantone die wereldwijde kleurentrends voorspelt en bedrijven adviseert over kleur. Zij werken nauw samen met alle A-merken van sportswear tot foodmultinationals om de kracht, psychologie en emotie van kleur te gebruiken in hun strategie. Denk bijvoorbeeld aan merkidentiteit en productontwikkeling of aan toepassing en integratie van kleur als een strategisch en actief kenmerk.

Overal duikt Ultra Violet op
Pantone.com heeft de kleur Pantone 2096 C of: Pantone 18-3838 Ultra Violet uitgeroepen tot kleur van het jaar 2018. Denk aan: paars/taupe/aubergine en alle tussenliggende tint- en kleurschakeringen. Wat dat betreft volgt de verfindustrie Pantone blindelings op, want in ‘Heart Wood’ herken je duidelijk Ultra Violet. En als je het eenmaal weet en erop gaat letten, dan zie je ‘ineens’ die ultraviolet-paarse kleur overal opduiken.

“Fantasievol en fantasierijk, Ultra Violet verlicht de weg naar wat nog moet komen.”

Uit de toelichting van Pantone.com:

"De Pantone-kleur van het jaar is zo veel meer gaan betekenen dan 'wat is de trend' in de wereld van design en communicatie. Het is echt een weerspiegeling van wat er vandaag nodig is in onze wereld."

[Laurie Pressman, vicevoorzitter van het Pantone Color Institute].

Duotoon bij foto’s
Autobestickeren.com zal Pantone 18-3838 Ultra Violet dit jaar extra in de gaten houden. Immers, het is een specifieke kleur die moet passen bij je bestaande huisstijlkleuren en communicatiestrategie. Bijzonder fraai is de toepassing van deze ultraviolette kleur als duotoon in een foto voor een publiekscampagne of tijdelijke uiting voor fleetmarking.

Durft u dit jaar Pantone Ultra Violet toe te passen in uw corporate of signing-campagne? Laat het ons weten, wij maken graag een proefafdruk.